My French style beef stew is an explosion of flavors. This recipe is a very good application of one of my favrite cooking techniques "Stewing". The slow cooking process allows all flavors to blend and get more intense. The meat in this recipe will be so tender you won't even have the chance to bite on! It's a family style recipe that you will just LOVE :)
So, here we go!
Ingredients
1 kg beef
cubes (preferably a tender cut)
250 gm
whole mushrooms
10 baby
carrots
10 baby
potatoes with skin
10 baby
onions
1 head of
leek
5 thyme
stems
2 rosemary
stems
2 bay leaves
3 marjoram
stems
5
coriander stems
6 whole
garlic cloves
6 cups of
beef stock
3 tbsp
tomato paste
2 cups
tomato juice
¼ tsp
ground nutmeg
Salt &
pepper
½ tbsp
sugar
Olive oil
Butter
Directions
Using a
butchers thread tie up your leek, thyme, rosemary, marjarom, bay leaves and
coriander together making a “bouquet garni”. Set it aside.
In a
large and heavy cooking pot add some olive oil with a medium size piece of
butter. Allow oil and butter to heat. Drop in the meat cubes and sauté well
until golden brown on all sides. Remove the meat cubes from the cooking pot and
set aside.
In the
same pot, drop in all vegetables and sauté for a couple of minutes. Crush your
garlic cloves and add to the vegetables to sauté. Add the tomato paste and
allow it to cook for 2 minutes to extract all the flavors. Add all spices and
then return the meat to your pot. Add the tomato juice, the beef stock and then
the bouquet garni. Allow the mixture to boil on high heat for 10 minutes. Add
the sugar and lower the heat to medium and cook for another 15 minutes. Transfer
the pot to a hot oven if possible, if not transfer the mixture to a large clay
pot baking dish and then to the oven. Allow the stew to cook in a very hot oven
for another 45 minutes, or until the meat have cooked very well and the sauce
have thickened.
After the
cooking is done allow your stew to set for 10 minutes. Remove the bouquet garni
and serve with mashed potatoes and white rice.
Try the
new recipe and…Make Everyday Delicious! J
يخني
الموزات بنكهه فرنسية
المقادير
1 كيلو موزات
بتلو
250 جرام
مشروم صحيح
10 جزر صحيح
صغير الحجم
10 بطاطس
صغيرة الحجم بالقشر
10 بصل صحيح
صغير الحجم
1 كرات
5 أعواد زعتر
بري طازج
2 عود روزماري
2 ورقة لاورا
3 أعواد
بردقوش
5 أعواد كزبرة
خضراء
6 فصوص ثوم
صحيحة
6 أكواب مرق
لحم
3 ملعقة كبيرة
معجون صلصة طماطم
2 كوب عصير
طماطم
¼ ملعقة صغيرة جوزة الطيب
ملح وفلفل
أسود
½ ملعقة
كبيرة سكر
زيت زيتون
زبده
الطريقة
بإستخدام خيط
سميك يتم ربط الكرات والزعتر والروزماري والبردقوش وورق اللاورا والكزبرة معاً
كباقة واحده. تترك الباقة العطرية جانباً.
في إناء الطهي
تضاف كمية من زيت الزيتون مع قطعه متوسطة من الزبده وتترك لتسخن. تضاف الموزات
البتلو ويتم تحميرها إلى أن تحصل على لون بني ذهبي. ترفع الموزات من إناء الطهي
وتضاف جميع الخضروات ويتم تشويحها إلى أن تحصل على لون ذهبي. تدق فصوص الثوم دقة
واحدة لإستخراج النكهة وتضاف إلى الخضروات صحيحة. يضاف معجون صلصة الطماطم ويترك
على النار 3 دقائق. تضاف جميع التوابل وتقلي دقيقة واحدة. يتم إضافة الموزات مرة
أخرى ومن ثم عصير الطماطم ومرق اللحم. تضاف باقة الأعشاب العطرية ويترك المزيج
ليغلي لمده 10 دقائق. يضاف السكر وتخفض درجة الحرارة إلى درجة متوسطة. يترك الإناء
على النار لمده 15 دقيقة على النار المتوسطة.
بعد مرور الـ
15 دقيقة ينقل المزيج إلى إناء فخاري سميك وينقل إلى الفرن على درجة حرارة 200
درجة مئوية. يترك اليخني في الفرن لمدة 45 دقيقة أو إلى أن ينضح اللحم تماماً
ويتكثف الصوص.
بعد النضج
يترك اليخني 10 دقائق ليستريح وتستخرج باقة الأعشاب العطرية ومن ثم يقدم ساخن مع
الأرز الأبيض.
وبالهنا والشفا
No comments:
Post a Comment