Thursday 3 April 2014

Egyptian Me'aamar Rice طاجن الرز المعمر




This is my own take on a very traditional Egyptian dish. Me'aamar rice is basically short grain rice baked in milk and cream. It's served savoury or sweet and this is a savoury version of it. A very rich classic Egyptian dish that you will probably love :)

So, here we go!


Ingredients

2 cups short grain rice
1 onion, grated
2 cups chicken stock
½ cup whole fat milk
½ cup double cream or crème fresh
½ tsp cinnamon
¼ tsp nutmeg
Salt & Pepper
Margarine (samna balady)


For the Stuffing

250 gm chicken kidneys (you can also use shredded chicken or minced meat)
1 small onion, chopped
¼ tsp cinnamon
¼ tsp nutmeg
Margarine (samna balady)


Directions

Wash your rice well and mix well with grated onion. Add all spices and let the rice set in the fridge for at least a couple of hours and preferably over night.

To prepare the stuffing sauté onions seasoning with all spices. Add in the chicken livers and cook till done. Set aside to cool.

Heat up some samna (margarine) in a cooking pan and sauté rice for about 5 minutes. Add in 1 cup of stock and all the milk. Let it cook slowly on Lowe heat. Once all liquid is absorbed remove from heat and transfer rice to a baking dish or Egyptian rational beram. Pour over the remaining stock and cover the surface with cream. Enter a very hot over and bake till golden brown on top.

Try this new recipe and...Make Every Day Delicious! :)





طاجن الرز المعمر


المقادير

1 كوب أرز
2 بصل مبشور 
2 كوب مرقة دجاج 
½ كوب حليب كامل الدسم 
½ كوب كريمة طازجة 
½ ملعقة صغيرة قرفة 
¼ ملعقة صغيرة جوزة الطيب 
سمنة بلدي
ملح وفلفل أسود

مقادير الحشو

250 جرام كبد دجاج (يمكن استخدام الدجاج المقطع شرائح رفيعة أو اللحم المفروم)
1 بصل صغير مفروم 
¼ ملعقة صغيرة قرفة
¼ ملعقة صغيرة جوزة الطيب 
سمنة بلدي

طريقة التحضير

يغسل الأرز جيدا ويخلط مع البصل المبشور. تضاف جميع التوابل يترك الأرز في الثلاجة لمدة لا تقل عن ساعتين ويفضل طوال الليل.
لإعداد الحشو: يقلى البصل ويتبل بكل البهارات. يضاف كبد الدجاج ويطهى ثم يترك جانباً ليبرد. يسخن بعض السمن في مقلاة ويقلي به الأرز لمدة 5 دقائق. يضاف 1 كوب من المرقة وكل الحليب. يترك الخليط ليطهى ببطء على نار هاديء. عند امتصاص السائل يرفع من على النار وينقل الأرز إلى طبق الخبز أو برام مصري. تصب المرقة المتبقية ويغطي السطح بالكريمة. يوضع في فرن ساخن جداً ويخبز حتى يصبح لون السطح ذهبي.

1 comment:

  1. I had an Egyptian friend here in UK who used a mixed spice and said this was what was used in Egypt. I cannot find it anywhere in UK and have been searching for years as the smell of it was so different and so lovely to anything else I've come across. I recently found galangal and recognised that as part of the smell of this spice, it also had nutmeg and cinnamon - can you tell me what the name of this mixed spice is? Thank you

    ReplyDelete