Monday 23 February 2015

Potato & Spinach Soup شوربة البطاطس والسبانخ




Ingredients 

3 cups peeled diced potato
500 gm spinach leaves 
3 garlic cloves, sliced 
2 litres chicken or vegetable stock
2 tbsp butter
Hot red chili flakes, as much as you prefer
A pinch of nutmeg
Salt & pepper 
1/2 cup cream
Olive oil for serving 
Crushed hazelnuts for serving 

Method 

In a deep cooking pan melt & heat butter with garlic slices. Add potatoes and all spices, saute for a couple of minutes. Add stock and raise heat, bring to boil. Once potatoes have cooked lower the heat and add spinach leaves. Allow spinach to wilt and remove from heat. 

Transfer the soup to the mixer and mix until very smooth and silky in texture. Return to low heat and add salt & pepper. Add cream and remove from heat before boiling, it's very important not to boil your soup.

Serve hot with a drizzle of olive, cream and a sprinkle of hazelnuts.



شوربة البطاطس والسبانخ


المقادير


3 كوب بطاطس مقشرة ومقطعه مكعبات
500 جرام أوراق سبانخ مقطعه 
3 فص ثوم مقطع شرائح
2 لتر مرق دجاج أو خضار 
2 ملعقة كبيرة زبده
رقائق فلفل حار الكمية حسب الرغبة
رشة جوزة الطيب 
ملح وفلفل أسود
½ كوب كريمة
زيت زيتون للتقديم
بندق مجروش للتقديم


الطريقة


في إناء الطهي تضاف الزبده والثوم إلى أن تذوب وتسخن. تضاف مكعبات البطاطس وتتبل بجوزة الطيب ورقائق الفلفل الحار، تترك على النار لتشوح قليلاً. يضاف مرق الدجاج أو الخضار وترفع النار ليغلي الخليط. تترك البطاطس على النار إلى أن تنضج تماماً. تضاف السبانخ المقطعه وتترك على نار هادئة إلى أن تذبل. ترفع الشوربة من على النار وتضرب في الخلاط إلى أن تصبح ناعمة جداً وقوامها حريري.

ترفع الشوربة مرة أخرى على نار هادئة ويضاف الملح والفلفل الأسود. تضاف الكريمة وترفع الشوربة من على النار قبل أن تغلي.
تقدم ساخنة مع القليل من الكريمة وزيت الزيتون والبندق المجروش على الوجه.

No comments:

Post a Comment