Wednesday 11 March 2015

Baked Cauliflower with Broccoli Sauce القرنبيط المخبوز بصوص البروكلي




Ingredients

300 gm broccoli
500 gm cauliflower
3 tbsp flour
3 tbsp butter
1 litter whole fat milk
1 cup chicken or vegetable stock
3 garlic cloves, chopped
A pinch of nutmeg
Salt & pepper
50 grated Parmesan cheese, you can use cheddar or roumy too

Method

Start by making the broccoli sauce. In your cooking pan melt butter. Add flour and mix well until a thick paste is formed. Add garlic and then gradually pour milk. Add stock and whisk continuously until the sauce thickens and starts boiling. Add broccoli and lower the heat. Let the broccoli cook in the sauce. Season sauce with salt, pepper and nutmeg. Once the broccoli is fully cooked remove sauce from heat and transfer to the mixer. Mix until the sauce is smooth. Set the sauce aside to cool.

Now start with assembling your dish. Add some broccoli sauce to the bottom of your baking dish. Lay cauliflower on top of and then cover with the remaining sauce. Sprinkle grated cheese on top. Transfer to hot oven and bake at 180 degrees until cooked and golden in colour.

Allow the dish to rest 10 minutes before serving.





القرنبيط المخبوز بصوص البروكلي


المقادير

300 جرام بروكلي
500 جرام قرنبيط
3  ملاعق كبيرة دقيق
3 ملاعق كبيرة زبده
1 لتر حليب كامل الدسم
1 كوب مرق دجاج أو خضروات
3 فص ثوم مفروم
رشة جوزة الطيب
ملح وفلفل أسود
50 جرام بارميزان مبشورة ويمكن إستبدالها بشيدر أورومي


الطريقة

نبدأ بإعداد صوص البروكلي. في إناء الطهي تذاب الزبده ويضاف إليها الدقيق. يخلط الدقيق مع الزبده جيدا حتى يتكون معجون ويترك دقيقة على النار. يضاف الثوم المفروم ويصب فوق الخليط الحليب تدريجياً. يضاف المرق ويترك الصوص على النار إلى أن يتكثف. يضاف البروكلي مقطع صغيراً ويتبل الصوص بالملح والفلفل وجوزة الطيب. يترك الصوص على النار إلى أن ينضج البروكلي تماما.

يرفع الصوص من على النار وينقل إلى الخلاط حيث يتم خلطة إلى أن يصبح الصوص ذو قوام ناعم. يترك الصوص جانباً.

نبدأ في رص الطبق. في قاع طبق الخبز يضاف كمية من صوص البروكلي ويرص القرنبيط فوقها. تصب الكمية المتبقية من صوص البروكلي ويرش الجبن المبشور على الوجه. ينقل الطبق لفرن ساخن ويخبز على درجة حرارة 180 إلى أي ينضج القرنبيط ويحصل على وجه ذهبي مقرمش.

يترك الطبق ليرتاح 10 دقائق قبل التقديم.


No comments:

Post a Comment