Monday, 13 January 2014

Saffron Rice & Shrimp Casserole طاجن الرز بالجمبري والزعفران


Saffron is a very special ingredient to me. It is one of the most expensive and decedent ingredients ever used for cooking but it is for a reason. The flavor and richness saffron adds to any dish is truly out of this world! Try to indulge every once in a while with something like this casserole that is served family style even though it is very fancy and elegant in flavor ;-)


So, here we go!


Ingredients

For the Shrimp Stock
1 kg large shrimps
1 onion cut in quarters
1 leek cut in large pieces
1 tomato cut in halves
1 carrot cut in large pieces
2 garlic cloves
1 celery stick cut in large pieces
3 branches of coriander
2 cardamom seeds
1 bay leave
1 tsp garlic powder
1 vegetable stock cube
A pinch of cumin
1 tsp paprika
Salt & pepper
Vegetable oil
A good pinch of saffron

For the Rice
2 cups basmati rice
½ tsp turmeric
1 cinnamon stick
2 bay leaves
2 cardamom seeds
2 cloves
2 tsp salt
Vegetable oil

Directions

To make the shrimp stock heat some oil in a deep cooking pan. Sauté all the vegetables for a couple of minutes. Add the garlic and all the spices. Add the shrimps and sauté for 2 minutes. Pour over 5 cups of water and add the vegetables stock cube. Lower the heat and let it simmer for 3 minutes. Remove the shrimps from the stock and set aside (removing the shrimps at this stage prevents over-cooking). Let the stock simmer on low heat for 15 minutes. Remove from heat and strain the stock from all vegetables. Take 4 cups of stock and add the saffron to it. Let the saffron soak in the stock.


To prepare the rice heat some oil in another pan. Add all the spices and once they start cracking pour over the saffron shrimp stock. Bring to a hard boil and then drop in the rice. Cook the rice but not all the way through, about 80% is enough. Remove from heat and transfer the rice to a baking dish. Lay the shrimps over the rice and cover with foil. Allow the rice to steam in a hot oven with the shrimps until it’s fully cooked. Remove from the oven and serve hot with some lemon wedges. 

Try this new recipe and...Make Everyday Delicious! :)


طاجن الرز بالجمبري والزعفران


مقادير مرق الجمبري 

1 كيلو جمبري كبير 
1 بصلة مقطعه أرباع 
1 كرات مقطعه قطع كبيرة
1 طماطم مقطعه نصفين
1 جزرة مقطعه قطع كبيرة
2 فص ثوم 
1 عود كرفس 
3 أعواد كزبرة
2 فص حبهان
1 ورقة لاورا
1 ملعقة صغيرة بودرة ثوم
1 مكعب مرق دجاج
رشة كمون
1 ملعقة صغيرة بابريكا 
ملح وفلفل
زيت نباتي 
رشة زعفران متوسطة
5 أكواب ماء 


مقادير الرز

2 كوب رز بسمتي 
1/2 ملعقة صغيرة كركم
1 عود قرفة خشب 
2 ورقة لاورا
2 فص حبهان
2 حبة قرنفل
ملح
زيت نباتي 


الطريقة

لعمل مرق الجمبري يضاف الزيت النباتي في وعاء الطهي. تشوح جميع الخضروات إلا أن تذبل. يضاف الثوم وجميع التوابل ماعدا الزعفران. يشوح الخليط دقيقتين إضافيتين. يتم إضافة الجمبري ويترك مع الخضروات دقيقتين لمجرد أن يتحول للون البرتقالي. يضاف الماء وتخفض الحرارة للحصول على مرق غير معكر وصافي اللون ويترك على النار لمدة 3 دقائق. يرفع الجمبري من المرق ويترك جانباً. يترك المرق على النار إلى أن يغلي لمده 10 دقائق على الأقل. يرفع المرق من على النار ويصفى من جميع الخضروات. يضاف الزعفران على المرق الساخن ويترك منقوع لنستخلص منه كل النكهه. 

لعمل الرز يسخن الزيت في وعاء الطهي مع كل التوابل. يضاف الرز ويشوح مع التوابل. يضاف أربع أكواب من مرق الجمبري ويترك الرز لينضج بنسبة 80%. يرفع الرز من على النار وينقل إلى طبق خبز. يرص الجمبري فوق الرز ويخبز 5 دقائق ليجف الرز من كل المرق ويتشبع بنكهة الجمبري. يقدم الطبق مع الليمون ويزين الطبق بالكزبرة الخضراء.

وبالهنا والشفا

No comments:

Post a Comment