Monday, 13 January 2014

French Style Beef Stew يخني اللحم بنكهه فرنسية



My French style beef stew is an explosion of flavors. This recipe is a very good application of one of my favrite cooking techniques "Stewing". The slow cooking process allows all flavors to blend and get more intense. The meat in this recipe will be so tender you won't even have the chance to bite on! It's a family style recipe that you will just LOVE :)


So, here we go!

Ingredients 


1 kg beef cubes (preferably a tender cut)
250 gm whole mushrooms
10 baby carrots
10 baby potatoes with skin
10 baby onions
1 head of leek
5 thyme stems
2 rosemary stems
2 bay leaves
3 marjoram stems
5 coriander stems
6 whole garlic cloves
6 cups of beef stock
3 tbsp tomato paste
2 cups tomato juice
¼ tsp ground nutmeg
Salt & pepper
½ tbsp sugar
Olive oil

Butter

Directions 

Using a butchers thread tie up your leek, thyme, rosemary, marjarom, bay leaves and coriander together making a “bouquet garni”. Set it aside.

In a large and heavy cooking pot add some olive oil with a medium size piece of butter. Allow oil and butter to heat. Drop in the meat cubes and sauté well until golden brown on all sides. Remove the meat cubes from the cooking pot and set aside.

In the same pot, drop in all vegetables and sauté for a couple of minutes. Crush your garlic cloves and add to the vegetables to sauté. Add the tomato paste and allow it to cook for 2 minutes to extract all the flavors. Add all spices and then return the meat to your pot. Add the tomato juice, the beef stock and then the bouquet garni. Allow the mixture to boil on high heat for 10 minutes. Add the sugar and lower the heat to medium and cook for another 15 minutes. Transfer the pot to a hot oven if possible, if not transfer the mixture to a large clay pot baking dish and then to the oven. Allow the stew to cook in a very hot oven for another 45 minutes, or until the meat have cooked very well and the sauce have thickened.

After the cooking is done allow your stew to set for 10 minutes. Remove the bouquet garni and serve with mashed potatoes and white rice.

Try the new recipe and…Make Everyday Delicious! J



يخني الموزات بنكهه فرنسية


المقادير

1 كيلو موزات بتلو
250 جرام مشروم صحيح
10 جزر صحيح صغير الحجم
10 بطاطس صغيرة الحجم بالقشر
10 بصل صحيح صغير الحجم
1 كرات
5 أعواد زعتر بري طازج
2 عود روزماري
2 ورقة لاورا
3 أعواد بردقوش
5 أعواد كزبرة خضراء
6 فصوص ثوم صحيحة
6 أكواب مرق لحم
3 ملعقة كبيرة معجون صلصة طماطم
2 كوب عصير طماطم
¼ ملعقة صغيرة جوزة الطيب
ملح وفلفل أسود
½ ملعقة كبيرة سكر
زيت زيتون
زبده

الطريقة

بإستخدام خيط سميك يتم ربط الكرات والزعتر والروزماري والبردقوش وورق اللاورا والكزبرة معاً كباقة واحده. تترك الباقة العطرية جانباً.

في إناء الطهي تضاف كمية من زيت الزيتون مع قطعه متوسطة من الزبده وتترك لتسخن. تضاف الموزات البتلو ويتم تحميرها إلى أن تحصل على لون بني ذهبي. ترفع الموزات من إناء الطهي وتضاف جميع الخضروات ويتم تشويحها إلى أن تحصل على لون ذهبي. تدق فصوص الثوم دقة واحدة لإستخراج النكهة وتضاف إلى الخضروات صحيحة. يضاف معجون صلصة الطماطم ويترك على النار 3 دقائق. تضاف جميع التوابل وتقلي دقيقة واحدة. يتم إضافة الموزات مرة أخرى ومن ثم عصير الطماطم ومرق اللحم. تضاف باقة الأعشاب العطرية ويترك المزيج ليغلي لمده 10 دقائق. يضاف السكر وتخفض درجة الحرارة إلى درجة متوسطة. يترك الإناء على النار لمده 15 دقيقة على النار المتوسطة.

بعد مرور الـ 15 دقيقة ينقل المزيج إلى إناء فخاري سميك وينقل إلى الفرن على درجة حرارة 200 درجة مئوية. يترك اليخني في الفرن لمدة 45 دقيقة أو إلى أن ينضح اللحم تماماً ويتكثف الصوص.

بعد النضج يترك اليخني 10 دقائق ليستريح وتستخرج باقة الأعشاب العطرية ومن ثم يقدم ساخن مع الأرز الأبيض.

وبالهنا والشفا

No comments:

Post a Comment