Thursday 9 January 2014

Stacked Potato Bake with Coriander & Garlic صينية البطاطس المرصوصة بالكزبرة الخضراء والثوم





My stacked potato bake is amazingly flavorful with an outstanding presentation and look that will wow your guests and family. Not only that, it is super easy to make…REALLY REALLY EASY!

You can get the basic idea for this potato bake and then explore with new flavor mixes. Discover new herbs and spices with this recipe because I guarantee you, those potatoes is gonna soak whatever yummy flavor you add to it ;-)


So, here we go!


Ingredients

5 large potatoes, peeled  
8 garlic cloves, thinly sliced
½ cup fresh coriander, finely chopped
1/8 tsp nutmeg
Salt & pepper
Olive oil

Directions

First prepare your potatoes, slice your potatoes very thinly and evenly. Wash with cold water 3 times to rinse off any starch. Strain potatoes from any excess water and leave in a large bowl.

To your potatoes add the sliced garlic leaving just some slices to sprinkle on top. Add the coriander and some olive oil. Season with some nutmeg, salt & pepper.

Now it’s time to arrange the potatoes. Grease a baking dish with some olive oil. Start laying each potato slice on top of another, creating stacks of potatoes. Lay potato stacks right next to each other as shown in the photo. Pour over any liquids or oil left in your bowl. Sprinkle some garlic slices on top and add some freshly ground black pepper. Bake in a very hot oven until your potatoes are golden and crisp.

Try this recipe and…Make Every Day delicious! :)



صينية البطاطس المرصوصة بالكزبرة الخضراء والثوم


المقادير

5 حبات بطاطس كبيرة
8 فصوص ثوم مقطعه شرائح رفيعه
½ كوب كزبرة خضراء مفرومة
1/8 ملعقة صغيرة جوزة الطيب
ملح وفلفل أسود
زيت زيتون


الطريقة

تقطع البطاطس شرائح رفيعة متساوية الحجم وتغسل بالماء البارد 3 مرات للتخلص من أي مواد نشوية متبقية على شرائح البطاطس. تصفى البطاطس من الماء تماماً وتترك في بولة كبيرة. يضاف زيت الزيتون والكزبرة الخضراء وشرائح الثوم (تترك بعض شرائح الثوم لترش على وجه الطبق). تتبل البطاطس بجوزة الطيب والملح والفلفل الأسود.

لتطبيق الطبق النهائي يدهن طبق أو صينية خبز بزيت الزيتون. ترش شرائح البطاطس فوق بعضها وترص في طبق الخبز كما هو موضح بصورة الطبق النهائي. تصب أي سوائل أو زيت متبقي في بولة التحضير فوق البطاطس. تضاف شرائح الثوم المتبقية على الوجه ويرش بعض الفلفل الأسود. يخبز الطبق في فرن ساخن جداً وعلى درجة حرارة عالية حتى تنضج شرائح البطاطس وتتقرمش وتصبح ذهبية اللون.

No comments:

Post a Comment