Thursday 9 January 2014

My FLAVORFUL Chicken Stock! مرق الدجاج الأساسي


This chicken stock recipe will take your cooking to a whole new level. It’s a mouthful of flavors that will get infused into any recipe that calls for chicken stock. Instead of using the same old chicken stock concentrate cube, make this recipe in large batches and freeze to have it on hands at any given time! ;-)



So, here we go!

Ingredients 

500 gm chicken wings with skin (you can use the neck too)
2 onions, peeled and quartered
1 onion, whole without peeling
1 peeled garlic clove
1 garlic clove, without peeling
2 tomatoes, quartered
3 carrots, cut in large chunks
5 thyme stems
5 coriander stems
3 parsley stems
5 celery stems
5 bay leaves, preferably fresh
10 cardamom cloves
½ tbsp whole black pepper
½ tbsp whole white pepper
Salt
4 liters of water, room temperature

Directions

Wash chicken wings very well leaving the skin attached and strain from excess water.

Pour water in a large deep pot and drop in the chicken wings. Cook over medium heat making sure to remove all the foam that will surface on top. Once the foam stops forming, add all vegetables and herbs. Remove any extra foam that might surface after adding the vegetables. Once the foam stops forming again, add all spices and salt. Cover the pot and let it simmer for 3 whole hours on medium-low heat.

Strain the stock with a very fine strainer and allow to cool. Store in jars, plastic bags or plastic containers preferably 500 ml quantity and leave in your freezer and whenever you need chicken stock…here you have it! J

Let me just give you one final tip; simmering the stock on medium low heat is what makes all the difference! It’s what extracts all those delicious flavors from all the additions and it’s what will give you a crystal clear flavorful stock…do not boil AT ALL ;-)

Try this recipe and…Make Every Day Delicious! :)


مرق الدجاج الأساسي

وصفة ناجحة جداً وتعوض عن إستخدام مكعبات المرق الجاهزة وستضيف نكهه مميزة جداً لكل أطباقك ;-)


المقادير 

500 جرام أجنحة دجاج أو رقاب مع الجلد
2 بصلة مقشرة ومقطعه أرباع
1 بصلة بالقشر مقطعه أرباع
1 فص ثوم صحيح
1 فص ثوم صحيح بالقشر
2 طماطم مقطعه أرباع
3 جزر مقطع قطع كبيرة
5 أعواد زعتر طازج
5 أعواد كزبرة خضراء
3 أعواد بقدونس
5 أعواد كرفس
5 أوراق غار أو لاورا يفضل طازجة
10 فصوص حبهان
½ ملعقة كبيرة فلفل أسود صحيح
½ ملعقة كبيرة فلفل أبيض صحيح
ملح
4 لتر ماء في حرارة الغرفة

الطريقة

تنظف أجنحة الدجاج جيداً وتصفى من أي ماء.

في وعاء الطهي العميق يضاف الماء وأجنحة الدجاج النظيفة وتترك على درجة حرارة متوسطة مع إزالة أي ريم أو رغوة تظهر على الوجه. عندما تتوقف الرغوة عن الظهور يتم إضافة جميع الخضروات وتكرر عملية إزالة أي رغوة تظهر على الوجه. عندما تتوقف الرغوة عن الظهور مرة أخرى تضاف التوابل ويغطى المرق ويترك على درجة حرارة من متوسطة إلى منخفضة لمدة ثلاث ساعات حتى تتركز النكهات تماماً. 

يصفى المرق بمصفاه ناعمة جداً لإزالة أي شوائب ويحفظ في برطمانات أو أكياس بلاستيكية كل 500 مللي منفصلة وتحفظ في الفريزر حتى الحاجة.

وأهم نصيحة للحصول على المرق المثالي في اللون الشفاف والنكهة المعززة هو عدم الغلي والحرص على أن يكون الطهي على نار متوسطة لمنخفضة طول الوقت.

وبالهنا والشفا :)

2 comments:

  1. طيب يا ساره ايه الفكره من البصل و التوم بقشره؟؟

    ReplyDelete
    Replies
    1. القشر في البصل والثوم فيهم نكهه رائعة بس طبعاً مش بنعرف نستخدمهم في أي وصفة فدي وصفة تقدري تستخدميهم فيها لإن في الآخر المرق بيتصفى وحتكسبي النكهه اللي فيهم واللي حتخلي المرق نكهته أغنى ده غير إنه أكيد أسهل من التقشير :)

      Delete