Thursday 9 January 2014

The ULTMATE Cheese Cake تشيز كيك بصوص الفراولة



I wish I could take credit for this awesome recipe but I really can't! This is the recipe for Tyler Florence ultimate cheese cake that he came up with after years of searching and adjusting recipes till it reached PERFECTION! I can't possibly describe to you how creamy this cheese cake is and not just that, it's just lighter than air! Try it and you'll just hate your own cheese cake recipe, I hate mine now! :D


So, here we go!

Ingredients

For the Crust

  • 450 gm finely ground graham crackers, about 30 squares (I used two kinds of digestive biscuits instead, light wheat biscuits and wheat and oatmeal biscuits)
  • 1/2 tsp ground cinnamon (I used just a pinch)
  • 1 stick unsalted butter, melted, about 100 gm

For the Filling

  • 400 gm cream cheese softened (I used 200 gm Philadelphia cream cheese and 200 gm Keri cheese)
  • 3 eggs
  • 1 cup sugar
  • 450 gm sour cream (I used Guhayna sour cream)
  • The zest of one lemon (I didn't add that, I didn't want my cheese cake to be too tart)
  • 1 dash vanilla extract (I used 2 teaspoons)

Directions
For the crust, crush your biscuits finely and add the cinnamon. In a mixing bowl, combine the biscuits with the melted butter until completely mixed. Press the bottom and sides of an 8-inch springform pan with non-stick cooking spray (I didn't use any cooking spry, just a non-stick pan worked perfectly).

Pour the crumbs into the pan and, using the bottom of a measuring cup or the smooth bottom of a glass, press the crumbs down into the base and 1-inch up the sides and keep in refrigerator.

For the Filling:
In the bowl of an electric mixer, beat the cream cheese on low speed for 1 minute until smooth and free of any lumps, your cheese should be in room temperature.

Add the eggs, 1 at a time, and continue to beat slowly until combined. Gradually add sugar and beat until creamy, for 1 to 2 minutes.

Add sour cream, lemon zest (additional, I didn't really add any!) and vanilla. Periodically scrape down the sides of the bowl and the beaters. The batter should be well-mixed but not over beaten. Pour the filling into the crust-lined pan and smooth the top with a spatula.

Set the cheesecake pan on a large piece of aluminum foil and fold up the sides around it. Place the cake pan in a large roasting pan. Pour boiling water into the roasting pan until the water is about halfway up the sides of the cheesecake pan; the foil will keep the water from seeping into the cheesecake (I didn't do that because I was afraid of water leakage and ruining my lovely cheese cake so, I just put the pan in the oven and in the bottom of my oven I put a roasting pan filled with boiling water just to create enough moisture to keep my cake moist and prevent cracking on the top, it worked perfectly fine and saved all the hassle of a water bath, I just couldn't risk having my cake ruined).

Bake for 45 minutes in 170 degrees. The cheesecake should still jiggle in the middle (it will firm up after chilling), so be careful not to overcook. Let cool in pan for 30 minutes. Chill in the refrigerator, loosely covered, for at least 4 hours. Loosen the cheesecake from the sides of the pan by running a thin metal spatula around the inside rim. Unmold and transfer to a cake plate. Using a spatula spread a layer of topping over the surface.

Slice the cheesecake with a thin, non-serrated knife that has been dipped in hot water. Wipe dry after each cut.

For the Topping:

I kg of strawberries, black berries or even cherries added to it 1 cup of sugar and let simmer on medium heat till saucy texture is formed, of course you can add more sugar if you like your topping on the sweeter side.

Please every body, just try this cheese cake and thank me later ;-)

Try this recipe and...Make Every Day Delicious! :)



التشيز كيك بصوص الفراولة




مقادير البسكوتة

400 جم بسكوت بالقمح ( دايجستيف أفضل نوع)
100 جم زبدة ذائبة
رشة قرفة

مقادير خليط الجبنة

200 جم جبنة كريمة للحلويات (فلاديلفيا أو بريما أفضل نوعين)
200 جم جبنة بالقشطة (كيري أو بريزيدون أو نوعين)
450 جم كريمة حامضة (كريمة الحامضة من جهينة ممتازة)
3 بيضات
1 كوب سكر
2 معلقة صغيرة فانيليا سائلة


الطريقة

لعمل البسكوتة يفرم البسكوت بالقمح ناعم جداً ويضاف إليه رشة القرفة وتخلط مع البسكوت. تضاف الزبدة الذائبة ونستمر في الخلط. في صينية خبز قابلة للفتح (صينية تشيز كيك) تفرد طبقة البسكوت ويضغط عليها إلى أن تتساوى وتتماسك. تترك الصينية في الثلاجة لتجمد طبقة البسكوت.

لعمل خليط الجبنة نضرب نوعين الجبنة في المضرب الكهربائي إلى أن يمتزجوا تماماًويتحول قوامهم إلى قوم كريمي وبدون أي كتل. يضاف البيض واحدة تلو الأخرى مع الخلط جيداً. يضاف السكر تدريجياً حتى يمتزج تماماً. تضاف الكريمة الحامضة والفانيليا.
لابد من التأكد بإستمرار إن جميع المكونات ممزوجه تمامأ ولا يوجد أب بواقي من المكونات ملتصقة بالقاع. يصب الخليط على طبقة البسكوت ونساوي السطح تماماً.

يشغل الفرن على درجة حرارة 170 درجة مئوية. تملى صينية كبيرة جداً بماء مغلي  وتوضع في قاع الفرن. توضع صينية التشيز كيك على الرف المتوسط فوق صينية الماء المغلي. ونخبزها لمده تتراوح ما بين 45 دقيقة إلى ساعه. علامة النضج أن تكون التشيز كيك متماسكة ولاكن ما زالت طرية وتهتز من المنتصف فقط. تترك لتبرد تماماً قبل أن تدخل الثلاجة ومن ثم تنقل إلى الثلاجة 4 ساعات على الأقل ويفضل ليلة كاملة.

لعمل صوص الفراولة أو أي فاكهة أخرى يضاف كوب سكر لكيلو من الفاكهة ويرفع على النار بدون إضافة أي سوائل ويترك على نار متوسطة إلى أن يتماسك الصوص ويتكثف.

وبالهنا والشفا :)

3 comments:

  1. سارة بجد تسلم ايديك على التشيز كيك التحفة دي انا عملتها وطلعت حلوة اوي بس عندي مشكلة انها بتشقق مني، يعني اول ما بتطلع من الفرن بتيقى ممتازة بس بعد شوية بتعمل شق في الطبفة اللي فوق ولما بحطها في التلاجة قبل ما احط عليها الصوص الشق بيوسع وبيزيد تفتكري ايه السبب، هل الصينية صغيرة مثلا؟ انت بتعمليها في صينية مقاس كام

    ReplyDelete
    Replies
    1. لبنى حجم الصينية ملوش أي دعوة بالموضوع حبيبتي، في خطوات معينة حقلك عليها لو مشيتي عليها بالظبط إستحالة التشيز كيك يبقى فيها أي شق...

      أولاً: لازم الفرن يكون هادي جداً أقل درجة تقدري عليها....أنا بخبزها على 100 درجة من باب الإحطياط ودايما الصينية اللي تحتها تكون مليانه مياه ولو نقصت منك زوديها

      ثانياُ: لما خبز التشيز كيك يخلص متخرجهاش علطول من الفرن...إفتحي باب الفرن شوية صغيرة وسيبيها جواه تبرد مع الفرن لحد ما توصل لدرجة حرارة الغرفة وبعد الخطوة دي كمان حتسيبيها بره الفرن تخرج أي حرارة متبقية فيها من جوة

      ثالثا: ودي أهم حاجة...لو عندك أي شك إنها ممكن تكون لسه فيها حرارة من جوة إوعي تدخليها الثلاجة...سيبيها تبرد براحتها خالص قبل ما تدخل الثلاجة

      السبب الرئيسي فإنها تتشقق من فوق إن الفرن يكون عالي عليها أو إنك تخبزيها زياده عن اللزوم أو إنها تدخل الثلاجة سخنة أو حتى دافية

      إعملي الحجات دي بالظبط ولا يمكن تتشقق منك :)

      Delete
  2. الساور كريم كدة مش كتير؟
    انا شوفت وصفات تانية بتبقى ٢٠٠ جرام على كيلو جبنة :D

    ReplyDelete