Thursday 9 January 2014

Mandarin Butter Cake كيكة اليوسفي



I LOVE citrus fruits more than you can imagine and celebrating the lovely mandarin season I decided to bake a yummy Mandarin Butter Cake. It’s very easy to make and if you are just a starting baker, this is a recipe for you that is very hard to go wrong  ;-)


So, here we go!

Ingredients

250 gm butter, softened
1 ¼ cups of sugar
4 eggs, room temperature
1 cup flour
1 cup corn starch (you can substitute with flour)
The zest of two mandarins
The juice of two mandarins
2 tsp vanilla essence
1 ½ tsp baking powder
A pinch of salt

Directions

Pre-heat your oven to 180 degrees. Grease a non-stick loaf pan with butter and set it aside.

Mix flour, corn starch, baking powder, salt & mandarin zest together. Set aside.

Using the flat attachment, cream butter and sugar.  Beat until pale in color and fluffy in texture. Make sure you scrape down the sides to get all butter and sugar incorporated. Add your eggs one at a time and then add the vanilla essence. Beat well until mixture is well incorporated.

Now start adding your dry ingredients gradually. Once it’s all mixed add the mandarin juice and mix for one more minute.

Transfer batter into your greased baking pan and bake in 170 degrees until the cake is golden in color. Insert a cake tester to make sure your cake is well baked from the inside. Once it comes out clean then the baking is done!

Allow your cake to cool completely on a wire rack before your start slicing.

Try this new recipe and…Make Every Day delicious! :)


كيكة اليوسفي (يوسف أفندي)


المقادير

250 جرام زبدة طرية في حرارة الغرفة
1 ¼ كوب سكر
4 بيضات في حرارة الغرفة
1 كوب دقيق
1 كوب نشا (يمكن إستبداله بدقيق)
بشر 2 حبة يوسفي
عصير 2 حبة يوسفي
2 ملعقة صغيرة فانيليا
1 ½ بيكنج باودر
رشة ملح


الطريقة

يسخن الفرن لدرجة حرارة 180.

تدهن صينية الحبز بالزبدة وتترك جانباً.

في بولة يخلط الدقيق مع النشا والملح والبيكنج باودر وبشر اليوسفي.

في العجانة الكهربائية تضرب الزبدة مع السكر حتى تصبح فاتحة اللون ويتحول قوامها لقوام كريمي خفيف. يراعي التقليب من حين للآخر لإزالة أي مكونات عالقة على الجوانب أو في القاع.

يضاف البيض تدريجياً بيضة تلو الأخري ويخلط المزيج جيداً مع إضافة الفانيليا. تضاف المواد الجافة تدريجياً وتمزج جيداً. يضاف عصير اليوسفي وتخلط الكيكية دقيقة إضافية حتى تمتزج كل المكونات.

ينقل خليط الكيكة للصينية المدهونة بالزبد وتخبز في درجة حرارة 170 إلى أن يحصل الوجه على لون ذهبي. يجب إختبار الكيكة من الداخل بسكين رفيع أو عود خشبي للتأكد من النضج. عند خروح السكين أو العود الخشبي نظيف يكون الحبز قد تم وتخرج الكيكة من الفرن.

تترك الكيكة لتبرد تماماً على حامل معدني للتبريد قبل البدأ في التقطيع.





No comments:

Post a Comment