Thursday 9 January 2014

Breakfast Fattah فتة الفطار


Give your regular breakfast a make over with this yummy recipe ;-)

So, here we go! 



Ingredients

Balady bread cut into small pieces
Katfa Oil for frying
1 tomato, cubed
1 small red onion, cubed
Some chopped parsley

For Fava Beans Layer

1 can fava beans
3 garlic cloves, chopped
1 green pepper, finely chopped (chili if you like)
The juice of two lemons
¼ cup Katfa Oil
½ tsp cumin
½ tsp paprika
Salt & pepper

For Chickpeas Layer

1 can of tahini chickpeas puree
The juice of 1 lemon
2 garlic cloves, chopped
¼ tsp cumin
¼ tsp paprika
Salt & pepper
¼ cup Katfa Oil


Directions

In a frying pan, add some Katfa Oil. Fry your bread until crispy and golden in color. Set aside.

To prepare fava beans, heat some Katfa Oil in your cooking pan. Add in the garlic, pepper and spices. Sauté for a couple of minutes and then drop in the fava beans. Let it simmer for 10 minutes on medium heat. Remove from heat and set aside.

To prepare the chickpeas, mix all ingredients together until well incorporated. Set aside.

Now start layering, first a layer of crispy bread. Top it with a layer of fava beans and then a layer of chickpeas. Garnish with tomatoes, onions and parsley and drizzle some Katfa Oil on top. Serve for a delicious breakfast with some koshary mint tea.

Try this recipe and...Make Everyday Delicious! :)



فتة الفطار

المقادير

خبز لبناني مقطع قطع صغيرة
زيت للقلي
1 طماطم مقطعه مكعبات
1 بصلة مقطعه مكعبات صغيرة
بقدونس مفروم

لعمل الفول

1 علبة فول
3 فصوص ثوم مفرومين
1 فلفل أخضر (رومي أو حار) مقطعين صغير
عصير 2 ليمونة
¼ كوب زيت
½ ملعقة صغيرة كمون
½ ملعقة صغيرة بابريكا
ملح وفلفل أسود

لعمل الحمص

1 علبة حمص بالطحينة
عصير ليمونة
2 فص ثوم مفروم
¼ ملعقة صغيرة كمون
¼ ملعقة صغيرة بابريكا
ملح وفلفل أسود
¼ كوب زيت

الطريقة

تملأ مقلاه بزيت ويسخن الزيت جيداً، تقلى قطع الخبز في الزيت حتى تصبح مقرمشة ذهبية اللون

لعمل الفول يشوح الثوم والفلفل والتوابل مع الزيت، يضاف الفول ويترك ليطهى على النار 10 دقائق

لعمل الحمص تخلط كل المكونات معاً

لرص الطبق نبدأ بطبقة من الخبز، فوقها نضيف طبقة من الفول ومن ثم طبقة من الحمص، تضاف الطماطم والبصل على الوجه ويزين بالبقدونس وزيت الزيتون

No comments:

Post a Comment