Thursday 9 January 2014

Green Wheat Lamb Chops Fatta فتة الفريك والريش


Shami cuisine has some of the most delicious fattah dishes you can ever have! This one gets a make over with the addition of freek "green smoked wheat". It's a must try recipe :)

So, here we go!

Ingredients

1 kg lamb chops
Salt & pepper & nutmeg
Lebanese bread cut into small pieces
Some pomegranate seeds for garnishing
Katfa Oil

For Green Wheat

2 cups green wheat (fereek)
2 cups beef stock
1 bay leave
1 cinnamon stick
A pinch of nutmeg
A pinch of cinnamon
½ tsp paprika
Salt & pepper
Katfa Oil

For the Rice

1 cup basmati rice
1 bay leave
1 cinnamon stick
2 cardamom seeds
3 cloves
Katfa Oil
2 cups water

For the Yogurt Tahini Sauce

300 gm yogurt
3 tbsp tahini paste
3 garlic cloves, chopped
1 tbsp vinegar
½ tsp cumin
½ tsp paprika
Salt & pepper

Directions

Fill a frying pan with Katfa Oil and fry bread until golden and crispy. Set aside.

To prepare the yogurt sauce, mix all ingredients together and set aside.

To prepare the wheat, add some Katfa Oil in your cooking pan. Heat it up and sauté green wheat for 5 minutes seasoning with all spices. Add the beef stock and cover to cook.

To prepare the rice, heat up some Katfa Oil with all the spices. Once spices starts cracking add the water and bring to a boil. Add salt and drop in the basmati rice. Cover to cook.

For the lamp chops, lightly oil your grill with Katfa Oil. Allow it to heat and get really hot. Grill the chops seasoning only with salt, pepper & nutmeg. Set it aside to rest.

Now start layering. In your serving dish add a layer of bread. Top it with a layer of rice and then a layer of green wheat. Add a rich layer of yogurt sauce and sprinkle some pomegranate seeds on top. Lay your grilled lamp chops on top and serve hot.

Try this recipe and...Make Every Day Delicious! :)



فتة الفريك والريش

المقادير

1 كيلو ريش بتلو
ملح وفلفل وجوزة الطيب
خبز لبناني مقطع قطع صغيرة
زيت قطفة للقلي
حبوب رمان للتزيين

للفريك
2 كوب فريك أخضر
2 كوب مرقة لحم
1 ورقة لاورا
1 عود قرفة
رشة جوزة الطيب
رشة قرفة
½ ملعقه صغيرة بابريكا
ملح وفلفل أسود
زيت قطفة

للأرز
1 كوب رز بسمتي
1 ورقة لاورا
1 عود قرفة
2 حبة حبهان
3 حبات قرنفل
2 كوب ماء
ملح
زيت قطفة

لصوص الزبادي
300 جرام زبادي
3 معالق كبيرة طحينة
3 فصوص ثوم مفرومين
1 ملعقة كبيرة خل
½ ملعقة صغيرة كمون
½ ملعقة صغيرة بابريكا
ملح وفلفل أسود

  
الطريقة

تملأ مقلاه بزيت قطفه ويسخن الزيت جيداً، تقلى قطع الخبز في الزيت حتى تصبح مقرمشة ذهبية اللون

لعمل صوص الزبادي يتم خلط كل المكونات جيداً وتترك جانباً

لعمل الفريك يسخن زيت قطفة في وعاء الطهي، تشوح حبوب الفريك في الزيت 5 دقائق مع كل التوابل، يضاف مرق اللحم ويترك لينضج على نار هادئ

لعمل الأرز يسخن كمية من زيت قطفه في وعاء الطهي مع كل التوابل، يضاف الماء والملح وعند الغليان يضاف الأرز، يترك لينضج على نار هادئ مع التغطية

لعمل الريش تدهن الشواية بالقليل من زيت قطفه، تتبل الريش بالملح والفلفل وجوزة الطيب على كل وجه وتشوي على شواية ساخنة

لرص طبق الفته نبدأ بطبقة من الخبز، يضاف فوقها الرز وفوقه الفريك، يضاف صوص الزبادي على الوجه وفوقه ترص قطع الريش، يزين الوجه بحبوب الرمان وتقدم

No comments:

Post a Comment