Thursday 9 January 2014

Traditional Egyptian Fatta الفتة المصرية: فتة الخل والثوم



There's nothing like a well prepared traditional Fattah! An amazing dish that we Egyptian will never stop making ;-)

So, here we go!


Ingredients

Some rokak or some balady bread, small pieces
3 cups Egyptian rice
Some blanched & fried almonds
Katfa Oil

For Meat

1 kg lamb meat with bones
1 whole tomato, halved
2 onions, halved
3 bay leaves
1 cinnamon stick
4 cardamom seeds
¼ tsp nutmeg
½ tsp meat spices
Salt & pepper
2 liters water
1 beef stock cube
Katfa Oil 

For Garlic Tomato Sauce

6 garlic cloves, chopped
3 cups tomato juice
1 cup beef stock
¼ cup vinegar
Salt & pepper
Katfa Oil

For Dry Coriander Sauce


¼ cup Katfa Oil
4 garlic cloves, chopped
2 tbsp dry coriander
2 tbsp vinegar
Salt & pepper

Directions

First the beef, in a large pan add a good quantity of Katfa Oil. Add in all the vegetables and spices and sauté for a couple of minutes. Poor in the water and add the beef. Add in the beef stock cube and bring to a boil. Let it cook till the meat is very tender and falling from the bones. Make sure you don’t add salt until the end.

Now the tomato sauce, sauté the garlic in some Katfa Oil. Once it starts taking a light color add in the vinegar and all spices. Add the tomato sauce and stock from the meat you cooked. Bring to a hard boil. Lower the heat and let it simmer for 10 more minutes. Remove from heat and set aside.

Now the rice, heat up some Katfa Oil, add the rice and cook it in same amount of water seasoning only with salt. Once it’s done, set aside covered to keep warm.

For the coriander sauce, in your pan add in some Katfa Oil, garlic and dry coriander. Heat up till it starts sizzling and garlic starts taking golden color. Poor the vinegar over and season with salt & pepper. Simmer for 5 minutes and remove from heat.

Now time for layering. Start with a layer of rokak or balady bread. Pour over some meat stock and dry coriander sauce. You can also add some tomato garlic sauce if you like. Add a layer of white rice and sprinkle with some dry coriander sauce. Pour over a little stock. Cover your rice with tomato sauce and then top with your meat pieces. Sprinkle some more coriander sauce on top and garnish with almonds. Serve this amazing dish with some extra tomato sauce and coriander sauce. 

Try this recipe and...Make Every Day Delicious! :)



الفتة المصرية: فتة الخل والثوم

المقادير

رقاق ناشف أو عيش بلدي
3 كوب رز مصري
لوز مقشر ومحمر
زيت قطفة

لسلق اللحمة
1 كيلو لحم ضاني بالعضم
1 طماطم مقطعه نصفين
2 بصلة مقطعه نصفين
3 ورقة لاورا
1 عود قرفة خشب
4 حبات حبهان
¼ ملعقة صغيرة جوزة الطيب
½ ملعقه صغيرة توابل لحم
ملح وفلفل أسود
2 لتر ماء
زيت قطفه

لصلصة الطماطم بالخل والثوم
6 فصوص ثوم مفرومين
3 كوب طماطم معصورة
1 كوب مرقة لحم
¼ كوب خل
ملح وفلفل أسود
زيت قطفه

لتقلية الكزبرة بالخل والثوم
 ¼ كوب زيت قطفه
4 فصوص ثوم مفرومين
2 ملعقة كبيرة كزبرة جافة
2 ملعقة كبيرة خل
¼ كوب مرقة لحم
ملح وفلفل أسود


الطريقة

لسلق اللحم يضاف كمية من زيت قطفة في إناء الطهي ويشوح التوابل مع جميع الخضروات، يضاف قطع اللحم ويسكب الماء، تترك لتغلي على النار وتنضج جيداً، يراعى إضافة الملح في آخر مراحل الطهي وليس من البداية

لتحضير صلصة الطماطم يقلي الثوم في كمية من زيت قطفة حتى يصل للون ذهبي، يسكب الخل وبعده عصير الطماطم، يضاف مرق اللحم وتتبل وتترك لتغلي ومن ثم تترك لتستمر في الطهي على نار هادئة حتى يتكثف الصوص وتتركز النكهة

لتحضير الرز نضيف كمية من زيت قطفه ويضاف الرز مع نفس كميته ماء مغلي، يضاف الملح ويترك الرز لينضج على نار هادئة مع تغطية وعاء الطهي

لتحضير تقلية الكزبرة والخل والثوم يضاف كمية من زيت قطفه ومعها الكزبرة الجافة والثوم، تقلى المكونات حتى الحصول على لون ذهبي، يضاف الخل والتوابل ومن بعده المرقة وتترك لتطهى 10 دقائق على نار متوسطة

لتجهيز طبق الفته النهائي يرص كمية من الخبز البلدي أو الرقاق في قاع طبق التقديم، يتم السقي بقليل من المرقة ويضاف كمية قليلة من صلصة الطماطم وتقلية الكزبرة، تضاف طبقة من الرز وفوقها يرش كمية من صلصة الطماطم والتقلية الكزبرة ويسقى الرز بالقليل من المرقة، يغطى الوجة بكمية من صلصة الطماطم وترص قطع اللحم على الوجة وفوقها صلصة طماطم وتقلية كزبرة، يقدم ساخن بعد التزيين باللوز

No comments:

Post a Comment