Wednesday 12 February 2014

Egyptian Ukra Tajine طاجن البامية



Okra Tajine is a classic Egyptian dish that you'll find in any Egyptian kitchen. Everyone has a special touch to make it his/her own and I have to say, I'm very proud of my own recipe which never seems to fail. It is honest simple Egyptian cooking and if you haven't tried it, then you're defiantly missing a lot ;-)

So here we go! :)

Ingredients 

500 gm small size Okra 
2 large onions, finely chopped 
6 garlic cloves 
1 large green pepper 
1 green chili pepper (optional)
1/4 cup basil leaves, finely chopped 
2 fresh or dry bay leaves
2 cups tomato juice 
2 cups chicken or beef stock
2 tbsp tomato paste
1/2 tsp ground cinnamon
1 tsp sugar
Salt & pepper 
Ghee
Olive oil

Directions 

In a mortar pestle add the garlic, green pepper, chili pepper and a good pinch of salt. Ground the ingredients together until a coarse paste is formed. Set aside.

In a deep cooking pan add a good amount of ghee. Saute onions with bay leaves until tender and translucent. Add the garlic pepper paste and saute for a couple of minutes with the onions. Add the okra and saute for 3 more minutes. Add the tomato paste and saute for 1 more minute. Add the tomato juice and stock. Season with cinnamon, sugar, salt & pepper. Allow the mixture to boil for 5 minutes and then lower the heat and let it simmer on very low heat for 20 minutes. Transfer the mixture to a clay pot or tajine and mix in the chopped basil leaves. Enter the oven for 20-30 minutes or until the okra is well cooked and the sauce has thickened. Remove from oven and allow the tajine to rest for 5 minutes.

Sprinkle some olive oil on top and serve hot with some lemon wedges and white rice.

Try this new recipe and...Make Everyday Delicious! :)


طاجن البامية على طريقة سارة


أنا فخورة جداً بطاجن البامية اللي بعمله والسر في خطوتين أساسيتين لا يمكن أستغنى عنهم وهما الدقة...دقة الثوم مع الفلفل والخطوة الثانية هي إضافة الريحان...جربوا على طريقتي مش حتندموا :)


المقادير

500 جرام بامية زيرو (صغيرة الحجم)
2 بصلة كبيرة مقطعة مكعبات صغيرة
6 فصوص ثوم
1 حبة فلفل أخضر رومي كبيرة
1 حبة فلفل أخضر حار (إختياري)
¼ كوب ريحان مفروم
2 كوب عصير طماطم
2 كوب مرق دجاج أو لحم
2 ملعقة كبيرة معجون صلصة طماطم
2 ورقة لاورا
½ ملعقة صغيرة قرفة
1 ملعقة صغيرة سكر
ملح وفلفل
سمن
زيت زيتون


الطريقة

يدق الثوم مع الفلفل الحار والفلفل الرومي ورشة ملح في الهون حتى نحصل على معجون خشن القوام. يترك جانباً.

في إناء الطهي يضاف كمية من السمن ويشوح بها البصل مع ورق اللاورا إلى أن يذبل ويصبح شفاف. تضاف دقة الثوم والفلفل وتشوح قليلاً. تضاف البامية وتشوح قليلاً وبعدها يضاف معجون الطماطم. يشوح الخليط دقيقتين ثم يضاف عصير الطماطم والمرق. يضاف الملح والفلفل والقرفة والسكر ويترك الخليط ليغلي 5 دقائق. تخفض النار تماماً ويترك الخليط على نار هادئة جداً 20 دقيقة. ينقل الخليط في طاجن أو أي وعاء فخاري. يضاف الريحان المفروم ويدخل الطاجن الفرن لمده نصف ساعه أو إلى أن تنضج البامية ويتكثف الصوص.

عند إنتهاء الطهي يترك الطاجن 5 دقائق ليرتاح وبعدها يرش القليل من زيت الزيتون على الوجه.

يقدم الطاجن ساخن مع الليمون والرز الأبيض أو الرز بالشعرية.

وبالهنا والشفا

No comments:

Post a Comment