Wednesday 12 February 2014

Green Wheat Soup (Freek Soup) شوربة الفريك


Our oriental cuisine has a very wide range of recipes and ingredients and today I introduce you to one of my all favourite ingredients "Freek". Freek is simply wheat in its green stage, it goes under a very extensive process of smoking which allow the flavors in it to develop tremendously and then you get this amazing smoky flavor transferred to whatever you cook with it. Freek is not only mouth-watering delicious, but it's also amazingly good for you because it is a whole wheat providing you with the fibbers your body needs. If you haven't tried it before then this simple but yummy soup is a great way to start exploring a whole new range of recipes using "Freek" ;-)

So, here we go!

Ingredients 

1½ cup smoked green wheat (freek)
5 ripe tomatoes, grated
1 onion, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
½ cup fresh coriander, finely chopped
2 litters chicken or vegetables stock
2 tbsp tomato paste
2 bay leaves
1 tsp smoked paprika
¼ tsp ground cinnamon
A pinch of nutmeg
Salt & pepper

Olive oil

Directions 

First, make sure your wheat is absolutely clean. Wash it several times until the water comes clear and set it aside soaking in warm water.

In a deep cooking pan add some olive oil. Allow the oil to heat and then sauté onions with bay leaves until tender. Add the garlic and all spices and sauté for a couple of minutes. Add the tomato paste and then the grated tomatoes. Allow the mixture to boil and then add the stock and allow it to boil again. Strain your wheat from any excess water and then add to the mixture. Let the soup simmer on medium heat until the wheat is well cooked. Remove from heat and add in the chopped coriander. Serve hot with some lemon wedges.

Try this new recipe and...Make Everyday Delicious! :)
\


شوربة الفريك


المقادير

1 ½ كوب فريك أخضر
5 طماطم مبشورة
1 بصلة مفرومة
2 فص ثوم مفروم
½ كوب كزبرة مفرومة
2 لتر مرق دجاج أوخضار
2 ملعقة كبيرة معجون صلصة طماطم
2 ورقة لاورا
1 ملعقة صغيرة بابريكا
¼ ملعقة صغيرة قرفة
رشة جوزة الطيب
ملح وفلفل
زيت زيتون


الطريقة

ينقى الفريك من أي شوائب. يغسل ويترك جانباً.

في إناء الطهي تضاف كمية من زيت الزيتون. يقلي البصل مع ورق اللاورا إلى أن يذبل. يضاف الثوم ويقلي دقيقة مع كل التوابل. يضاف معجون صلصة الطماطم ومن بعده تضاف الطماطم المبشورة ويترك المزيج على النار إلى أن يغلي.

يضاف المرق ويترك الخليط على النار إلى أن يغلي مرة أخرى. يضاف الفريك ويترك المزيج على نار متوسطة إلى أن ينضج الفريك تماماً. ترفع الشوربة من على النار وتضاف الكزبرة المفرومة.

تقدم الشوربة ساخنة مع قطع ليمون.

وبالهنا والشفا :)

No comments:

Post a Comment