Monday 23 February 2015

Ziti with Tomato Basil Sauce & Feta Cheese مكرونة زيتي بصوص الطماطم والريحان مع الجبنة الفيتا





Ingredients 

500 gm ziti 
2 cups tomato juice 
6 garlic cloves, sliced 
1/4 cup olive oil
1/2 cup basil leaves 
Hot red chili flakes, as much as you prefer
1 tbsp sugar
2 tsp smoked paprika 
Salt & pepper 
150 gm Greek feta 
Chives or any greens for presentation

Method 

Start by boiling your pasta in salted water.

While the pasta cooks start with the sauce. 

In your cooking pan add olive oil, garlic and chili flakes, allow the oil to heat up extracting all the flavors from the garlic and chili. Once the garlic starts turning to a very light golden color add tomato juice with all the spices, sugar and half the amount of basil leaves. Bring sauce to a boil adding 1 cup of pasta water. Leave the sauce to simmer on medium heat. 

Remove the paste from water before it's fully cook. Add the pasta to the sauce and allow it to finish cooking and soak all the sauce up. Once the paste finish cooking remove from heat and add the remaining amount of basil leaves. Crumble the feta cheese on top mixing it slightly within the pasta and the heat from the hot pasta will allow to it to slightly melt. Sprinkle any greens on top and serve.



مكرونة زيتي بصوص الطماطم والريحان مع الجبنة الفيتا


المقادير 


500 جم باستا زيتي أو أي نوع حسب الرغبة
2 كوب طماطم معصورة
6 فصوص ثوم مقطعه شرائح
¼ كوب زيت زيتون 
½ كوب أوراق ريحان طازج 
رقائق فلفل أحمر حار الكمية حسب الرغبة
1 ملعقة كبيرة سكر 
2 ملعقة صغيرة بابريكا
ملح وفلفل أسود
150 جرام جبنه فيتا يوناني 
ثوم معمر أو أي خضرة للتقديم


الطريقة


توضع المكرونة للسلق في ماء مملح.

أثناء سلق المكرونة نبدأ بإعداد الصوص. 

في إناء الطهي يضاف زيت الزيتون مع الثوم ورقائق الفلفل الحارة. يترك الثوم ليذبل ويحصل على لون ذهبي. تضاف الطماطم المعصورة مع جميع التوابل والسكر ونصف كمية أوراق الريحان. 

يترك الصوص ليغلي ويضاف إليه مقدار كوب واحد من ماء سلق المكرونة. يترك الصوص ليستمر بالنضج على نار متوسطة لحين أن تنضج المكرونة. 

ترفع المكرونة من على النار قبل أن تنضج تماما وتضاف للصوص حتى تنضج به. ترفع المكرونة من على النار بعد أن تتشرب الصوص وتنضح للدرجة المناسبة. يضاف الكمية المتبقية من أوراق الريحان وتفتت الجبنة الفيتا على المكرونة وتقلب. 

يضاف أي خضرة على الوجه قبل التقديم.

No comments:

Post a Comment