Saturday 11 January 2014

Oriental Spiced Milk Budding مهلبية التوابل العربية


Now this milk budding is the dessert I'm most famous for, LOL! Whenever I'm visiting my family I'm always asked to bring it along. It is super easy to make and you can easily make it if you've never made any dessert in you whole life. The addition of spices takes it to a whole new level and you won't believe the flavors you're gonna be tasting eating this milk budding ;-)

So, here we go!


Ingredients 

1 litre whole fat milk
500 ml cream
1 cup sugar
10 cloves of cardamom 
5 cloves 
2 cinnamon sticks 
1 tsp vanilla essence 
6 tbsp corn starch

Direction

In a deep cooking pan add milk, cream, sugar and corn starch. Mix very well off heat until the corn starch dissolves completely. Add all spices and cook mixture over medium heat whisking constantly until it thickens and starts bubbling.

Remove your milk budding from heat and strain through a fine sieve. Add vanilla and mix well and then start pouring mixture into your serving cups or glasses. 

Allow the milk budding to cool down completely and then transfer to your fridge to set and firm. 

Garnish with some roughly chopped pistachios and you can also add any edible flowers of your choice. 

Try this new recipe and...Make Every Day Delicious! :)


مهلبية التوابل العربية

كلنا بنحب المهلبية أكيد...بس المهلبية دي موضوع تاني خالص وبعتبرها أكتر وصفة حلويات أنا مشهورة بيها وسط العائلة ولما بزور أي حد منهم لازم يطلبوها مني...بإضافة بسيطة لبعض التوابل العربية نكهة المهلبية بتختلف تماماً وبتبقى مميزة جداً وأجمل حاجة في الوصفة دي إن أي حد ممكن يعملها حتى لو ده أو حلو يعمله في حياته...بجد لازم تجربوها :)


المقادير 

1 لتر حليب كامل الدسم
1/2 لتر كريمة 
1 كوب سكر 
6 ملعقة كبيرة نشا
10 فصوص حبهان
5 حبات قرنفل
2 عود قرفة 
1 ملعقة صغيرة مستخلص فانيليا

الطريقة

في إناء الطهي يضاف الحليب والكريمة والسكر والنشا. يخلط المزيج جيداً قبل الوضع على النار وذلك للتأكد من ذوبان النشا تماماً. يرفع الخليط على نار متوسطة مع التقليب المستمر حتى يتكثف الخليط ويبدأ في تكوين فقعات على الوجه. يرفع الخليط من على النار ويصفى في مصفاه ناعمة. يضاف مستخلص الفانيليا ويقلب. تصب المهلبية في كاسات التقديم وتترك لتبرد تماماً. تنقل إلى الثلاجة حتى تتماسك.

عند التقديم يزين الوجه بالفستق ومن الممكن إضافة أي ورود قابلة للأكل لإضفاء شكل مميز.

وبالهنا والشفا 

No comments:

Post a Comment