Thursday, 9 January 2014

Herbal Roasted Tomato Soup شوربة الطماطم المشوية بالأعشاب



A winter table is never complete without a heart-warming soup and my herbal roasted tomato soup is sure to warm your heart and tummy and WOW your loved ones. Give it a try and you'll never stop making it ;)


So, here we go!

Ingredients


6 whole ripe tomatoes
4 cups chicken stock
1 ½ cup cream
2 tbsp tomato paste
1 tbsp sugar
5 whole garlic cloves
6 basil leaves
2 bay leaves
2 rosemary stems
4 thyme stems
2 tsp paprika
A pinch of hot chili flakes
A pinch of nutmeg
½ cup grated parmesan cheese (optional)
Olive oil
Salt & pepper 

Directions

Lay your tomatoes in a roasting pan seasoning with some salt. Crush your garlic cloves and lay around the tomatoes. Add the rosemary and thyme. Drizzle the pan with some olive oil and bake in a very hot oven until the tomatoes get very soft and the garlic gets roasted. Set aside to cool and then remove the skins of the tomatoes. Remove the herbs stems and transfer the tomatoes, garlic and any remaining liquids or oils in the pan to your mixer. Mix until your mixture gets very soft and silky.

Heat some olive oil with the chili flakes. Once it starts cracking pour over the tomato mixture. Add the chicken stock, tomato paste, bay leaves, basil, more rosemary, and more thyme and bring to a hard boil. Season with all spice adding the sugar too and lower the heat to let it simmer for 10 more minutes. Add the cream in and cook for two more minutes.  Remove from heat and add in the grated parmesan. Mix until the cheese melts and gets well blended. Serve hot with some crotons.

Try this recipe and...Make Every Day Delicious! :)


شوربة الطماطم المشوية

6 حبات طماطم
4 أكواب مرق دجاج
1/2 1 كوب كريمة
2 ملعقة كبيرة معجون صلصة طماطم
1 ملعقة كبيرة سكر 
5 فص ثوم صحيح
6 أوراق ريحان
2 ورقة لاورا
2 عود روزماري أو أكليل الجبل 
4 عود زعتر بري 
2 ملعقة صغيرة بابريكا
رشة رقائق فلفل أحمر حار 
رشة جوزة الطيب 
1/2 كوب بارميزان مبشورة (إختياري)
ملح وفلفل
زيت زيتون

الطريقة

في طبق خبز أو صينية ترص حبات الطماطم وترش بالملح وزيت الزيتون. تضاف فصوص الثوم صحيحة مع الروزماري والزعتر الطازج وتشوى الطماطم في فرن ساخن جداً إلى أن تصبح الطماطم طرية جداً وتشوى فصوص الثوم. تترك الطماطم لتبرد تماماً ومن ثم تقشر وتنقل إلى الخلاط الكهربائي. ترفع الأعشاب من صينية الشوي وتنقل فصوص الثوم وجميع السوائل المتبقية في الصينية إلى الخلاط مع الطماطم. تضرب المكونات في الخلاط إلى أن يصبح المزيج ناعم جداً.

في إناء طهي عميق يضاف كمية من زيت الزيتون مع رقائق الفلفل الأحمر الحار وعندما يسخن الزيت يضاف خليط الطماطم. يضاف أيضاً معجون صلصة الطماطم ومرق الدجاج وأوراق الريحان وأوراق اللاورا أو الغار. يضاف الملح والفلفل والسكر ويترك الخليط على نار متوسطة إلى أن يغلي وعند الغليان تخفض الحرارة ويترك المزيج على النار 10 دقائق إضافية. تضاف الكريمة وتترك على النار دقيقتين. ترفع الشوربة من على النار وتضاف البارميزان المبشورة. تخلط الجبنة إلى أن تذوب تماماً وتقدم الشوربة ساخنة مع قطع الخبز المحمص.

2 comments:

  1. OMG!!! Where did you get that bowl?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh, it's a very old bowl that my mom had, I believe she has it for decads Pamela :)

      Delete